Конструкция

Надуваеми лодки Барк

Надуваеми лодки Барк. Надуваеми лодки за риболов Bark


 Надуваеми лодки BARK – Конструкция


Констуирането на лодките „Барк” е съобразено с мнението на клиентите ,международните стандарти и най-дорите нововъведения в световната практика при производството на лодки.В процеса на коструирането на лодките Барк се използват специални компютърни програми,които позволяват да се моделира поведението на надуваемите лодки в ралични ситуации.Още на този етап се избират най-добрите варианти за конструкция.Окончателния избор става след серия задължителни изпитания на прототипите.

Това, плюс ред други нововъведения дават особеностите на конструкцията, благодарение на която надуваемите моторни и гребни лодки имат редица преимущества.


Повдигнатия остър нос подобрява ходовите качества на лодката.Този модел се държи по-добре при вълнение и има по-добри скоростни показатели спрямо лодките с тъп нос и двигател със същата мощност.При това надувните лодки от серията BN превъзхождат по скоростни показатели абсолютно всички лодки от този клас.Надуваемите лодки „Барк” от другите серии иман нос със заоблени обтекаеми ъгли.Оттук и идва допълнителната твърдост за по-лесното преминаване през вълните.При това скоростните характеристики остават по-добри в сравнение с други марки лодки.При състезания в неофициални гонки лодките „Барк” са побеждавали нееднократно.

Увелеченият диаметър на балоните на някои модели лодки „Барк”. Тези лодки имат по-голяма устойчивост и плавучевост. Болоните на всички модели лодки „Барк” са разделени на отсеци съгласно международните стандарти. Броят на въздушните камери се разчита оптимално за различните модели от 2 до 5, без да се взима предвид надуваемият кил, с който са снабдени киловите моторни лодки. Мембранните конусни прегради улесняват изравняването на налягането в отделенията.

Крепеж за транцевата дъска. За лодките с поставяема транцева дъска се използва проверен във времето и доказал своята надеждност способ – крепеж със шнур. При това крепежа е разположен така,че да обезпечи максимално разположението на мотора,без загуби на ходови качества на лодката. Със същата тази цел моторните лодки „Барк” със стационарна транцева дъска имат ъгъл на наклона на транеца, оптимално разчетен за конкретния модел, в зависимост от допустимата мощност на двигателя, типа на дъното на лодката – килова или плоскодънна.

Стацонарните транцеви дъски се закрепят с ленти от два слоя материал с повишена плътност.Не се използват популярните готови държатели на транеца, защото досега нито един модел не е удоволетворил изисквания за качество. Опитът показва : Даже при най-добрите готови държатели за транец, има голям риск от загуба на транцева дъска заедно с мотора, когато лодката е на ход. Способа на лодките Барк за крепеж отлично се справя с натоварванията и надеждно удържа транцевата дъска, това е доказано от практиката.

Защитни корнизи на дъното. Центалния защитен профил на моторните килови лодки не е рядкост. Но защитните корнизи в мястото на закрепяне на дъното към бордовете вече е изключителен случай. С такива корнизи са снабдени всички надуваеми моторни лодки „Барк” със стационарна транцева дъска и киловите и плоскодънните. Затова дъното е защитено от триене при избутването на лодката на брега и при транспортиране с колесар. Освен това тези допълнителни релефни корнизи пдобряват управляемоста на лодката при завои.

Изключително лесен монтаж на твърдото дъно на киловите моторни лодки „Барк”. Чрез използването на заключващия профил със скосен ръб, вместо обичайните профили със сглобяема настилка с които са оборудвани други марки надуваеми лодки.

Крепеж на подвижните седалки, с които са снабдени някои модели надуваеми лодки „Барк” се наричат ликтроз-ликпас.(Терминология взаимствана от ветроходното лодкостроене. Първоначално ликтрос – трос означава, прът, „пришит“ в края на платната, за тяхната безопасност, здравина, лекота на монтаж.) В надуваемите лодки „Барк” с подвижни седалки, ликтроса е закрепен с прът от ленти лодъчен материал от модифицирано PVC. Достатъчно твърд ,за да издържи на натоварването на седалката и същевременно незатрудняващ сгъването на лодката в чантата.


>Обратно към Надуваеми лодки BARK<